De Tijd: Antwerpse start-up maakt autopiloot voor sociale media

Sociale media zijn ideaal om als zelfstandige of kmo naambekendheid op te bouwen. Het Antwerpse Contento schreef een algoritme dat het bloggen en posten automatiseert. Onder meer Imec gelooft in het concept.

Vraagt u zich ook wel eens af hoe ze dat toch doen, die bedrijfsleiders en marketeers die tussen hun normale dagtaken door nog de tijd vinden om allerlei interessante inhoud en commentaren te delen via hun Facebook- of LinkedIn-pagina? Misschien hebben ze toch niet zo veel omhanden als ze doen uitschijnen. Of, waarschijnlijker, ze doen een beroep op een socialemediamanager die in hun plaats de interessante artikels plaatst. Een dure oplossing die zeker voor kleine bedrijven niet voor de hand ligt.

De Vlaamse internetondernemer Ludwig Dumont kent het probleem. ‘Via mijn eigen bureau deed ik veel digitale marketing voor grote bedrijven. Ik merkte ook bij kmo’s een toenemende vraag naar hulp om online meer zichtbaarheid te krijgen. Omdat klassieke consulting met veel menselijke input voor hen te duur is, zochten we naar een goedkopere en schaalbare oplossing.’

Algoritme

Het resultaat is een slim algoritme dat de marketing via sociale media grotendeels automatiseert. Elke stap in het proces willen we online aanbieden’, zegt de medeoprichter Steven Van Kerkhoven. ‘In een online intakegesprek peilen we met een hele reeks vragen naar de noden van de klant. Dat levert een bepaald profiel op met verbonden keywords. Vervolgens stellen we een eenvoudig marketingplan op dat door de klant moet gevalideerd worden. In de laatste stap wordt het platform geconfigureerd volgens het profiel van de klant: we koppelen alle nodige accounts, geven de keywords in, stellen een publicatieschema op en delen relevante content op de sociale media van het bedrijf.’

Contento mikt vooral op zelfstandigen en bedrijven waar service en expertise een belangrijke rol spelen. Die hebben vaak ook een technologische component. ‘Denk bijvoorbeeld aan advocaten die gespecialiseerd zijn in technologische octrooien. We werken ook veel voor hr- en juridische consultants. En we zien een markt in organisaties zonder winstoogmerk.’

Abonnement

‘Ons doel is om die klanten regelmatig relevante inhoud van kwaliteitsbronnen te laten posten. Als ze dat willen gebeurt dat automatisch, maar de meeste klanten houden graag een zekere controle. Ze schrijven bijvoorbeeld zelf de bijbehorende tekst’, zegt Dumont. Contento biedt de socialemediabot aan in een maandelijks opzegbare abonnementsformule van 250 euro per maand. ‘We werken met LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. En ons algoritme is zo gemaakt dat gelijkaardige klanten nooit dezelfde suggesties krijgen.’

Dumont en Van Kerkhoven begonnen hun bedrijf in San Francisco, waardoor de helft van hun klanten nog Amerikaans is. Intussen staat het hoofdkantoor in Antwerpen, kreeg het bedrijf steun van de Vlaamse incubator imec.istart en sloot het zijn tweede kapitaalronde af. Contento haalde een half miljoen euro op bij Imec en twee ervaren zakenlui: ex-Gimv-directeur Alex Brabers en Marc Vanderheyden, een voormalige aandeelhouder en ex-technologisch directeur van Real Software, het huidige RealDolmen.

Never run out of
Social Media content

Our technology-supported experts will guide you to social media success without breaking the bank.

Learn More

More stories

January 17, 2019
Contento Academy
January 17, 2019
Contento Academy

Why Your Business Needs Video

In 2018, a number of digital marketing experts have started to express their concerns with regards to Facebook. Some even predicted the ‘death’ of the mother of all social media channels in terms of marketing.

July 8, 2019
Company news
July 8, 2019
Company news

As appeared on Bloovi.be: Hoe deze Antwerpse start-up social media bij kmo's wil automatiseren

Elke digital native heeft wel al gehoord van social media platformen zoals Buffer of Hootsuite. Sinds kort is er een nieuwe Vlaamse speler die niet gewoonweg een tool wil zijn: Contento.

June 24, 2019
Contento Academy
June 24, 2019
Contento Academy

How to Make a Great Linkedin Page for Business

80% B2B leads generated through social media come through Linkedin. But is it the right fit for you and how do you make an effective Linkedin Business Page? Here's a handy guide.

July 4, 2019
Content marketing
July 4, 2019
Content marketing

4 Ways AI Is Helping Small Businesses in Sales & Marketing

AI for small businesses has been less like Sarah Connor versus Killer Robots, and more like Hans Solo and C3PO. AI applications today are helping small businesses make good decisions in every department, including marketing and sales.